Blog

Pesa i Pensa a Food 4 Future – Expo Foodtech

El Food 4 Future - Expo Foodtech que es celebra a Bilbao compta al seu programa amb el Fòrum Food Loss & Waste Reduction per analitzar la situació actual del malbaratament a la indústria alimentària i inspirar a través de nous models de negoci basats en l'economia circular. Aquest és el cas dels tres projectes que formen part de la taula rodona moderada per l’Agència de Residus de Catalunya per reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments: Mercabarna, Espigoladors i Pesa i Pensa.

Llegir-ne més
Eix Estels s’adhereix al projecte Pesa i Pensa

Eix Estels, especialitzada en cases de colònies, ha signat un acord per adherir-se al programa Pesa i Pensa per promoure la sensibilització en el malbaratament d’aliments entre els infants i joves que fan estades a les seves cases, tant en el període del curs escolar com en les colònies d’estiu. Les cases que inicialment participaran el desenvolupament del Pesa i Pensa són les de Mas Banyeres (Centelles) i Can Miqueló (Sant Martí de Centelles, ubicades a la comarca d’Osona, Can Vandrell (Sant Feliu de Buixalleu) a la comarca de La Selva, i La Llobeta (Aiguafreda), al Vallès Oriental.

Pesa i Pensa és un projecte educatiu que, impulsat per Zenquiu Lab, vol sensibilitzar els infants sobre el malbaratament dels aliments durant l’espai de migdia a l’escola. L’objectiu es centra en canviar la mirada dels nens i nenes per tal de recuperar el valor dels aliments i prendre consciència que, si van a parar a la brossa, també es malbaraten els recursos necessaris per a produir-los, transportar-los o cuinar-los. Amb la participació dels infants i joves en les activitats del Pesa i Pensa s’aspira a contribuir que interioritzin un bon hàbit que els acompanyarà tota la vida i que, a més, el transmetin a les seves famílies.

Llegir-ne més
El Pesa i Pesa arriba a terres de Lleida a través de Quàlia de l'Associació Alba

El menjador de l'Escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega, gestionat pel servei de Quàlia projectes educatius de l'Associació Alba, s’ha adherit al PESA I PENSA, un projecte de sensibilització sobre el malbaratament d'aliments al menjador escolar impulsat l’any 2014. Es tracta de la primera escola de la província de Lleida en sumar-se a aquest projecte educatiu.

El servei de Quàlia comença a desenvolupar el projecte el 16 d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial de l’Alimentació, i ho farà al llarg de tot el curs com a prova pilot. La previsió és que Quàlia l’implanti en 4 menjadors més de forma progressiva per tal de sensibilitzar els infants i les seves famílies sobre el problema del malbaratament alimentari.

A través d’aquesta iniciativa es fomenta una actitud responsable vers el consum entre els infants i és una oportunitat educativa per a assolir hàbits alimentaris saludables, segons Martí García, impulsor de la iniciativa PESA I PENSA.

Des de l’Ampa de l’Escola Maria Mercè Marçal valoren molt positivament que Quàlia hagi proposat tirar endavant el projecte a l’escola i esperen que sigui una via perquè els infants preguin consciència sobre el malbaratament del menjar.

Al llarg d’aquest curs una trentena d’escoles de Catalunya s’han adherit al projecte a través de la implicació dels serveis de menjador escolar i de la comunitat educativa, principalment a la província de Barcelona, però també a les de Girona i Lleida.
L’any 2015 Campos Estela va quedar finalista dels Premis de l’European Week of Waste Reduction a Budapest després que l’Agència de Residus de Catalunya nominés el PESA I PENSA per al guardó.

Llegir-ne més
Pesa i Pensa al IV Fòrum XESC Baix Llobregat

Un grup d’alumnes de l’Escola Mercè Rodoreda (Martorell) ha participat al IV Fòrum de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya amb el projecte Pesa i Pensa, posat en marxa per Campos Estela durant el temps del migdia. La trobada, que s’ha celebrat a l’Espai Maragall de Gavà, ha reunit més de 130 alumnes i 65 mestres de 34 centres de primària del Baix Llobregat.

El fòrum s’ha organitzat sota el lema de “Residus? Reflexiona-hi, Reaprofita’ls, Responsabilitza-te’n” i ha comptat amb diversos espais d’intercanvi d’experiències. Es tractava que tant l’alumnat, per una banda, com el professorat per l’altra, coneguessin totes les accions dutes a terme a les escoles i poguessin fer aportacions per millorar cadascuna de les activitats. Tots el projectes educatius s’han presentat a través d’infografies i la del Pesa i Pensa, destinada a sensibilitzar sobre el problema del malbaratament alimentari als menjadors, ha generat interès entre els participants.

Per completar la jornada també s’ha ofert tast de diferents experiències sobre residus per generar idees aplicables a les escoles a càrrec de l’Agència de Residus de Catalunya, Rezero i el programa Escoles+Sostenibles de l’Ajuntament de Barcelona. Com a cloenda s’ha celebrat un mercat d’intercanvi.

Llegir-ne més
Reportatge contra el malbaratament alimentari a La Vanguardia

El diari La Vanguardia ha dedicat aquest mes un reportatge que convida a reflexionar sobre el malbaratament alimentari que es genera a les escoles. Se centra en les iniciatives que han sorgit per conscienciar als nens i nenes sobre el problema del menjar que es llença i, al mateix temps, destaca els projectes que busquen aprofitar les racions del menú que sobren a les escoles.

Entre les iniciatives que recull l'article trobem el nostre programa Pesa i Pensa, que pretén que els infants adquireixin uns hàbits saludables a l'hora de dinar i, al mateix temps, es converteixin en uns consumidors crítics i responsables. El fet de pesar cada dia de forma sistemàtica els aliments que es perden al menjador escolar fa que, tant els alumnes com l'equip de cuina i els monitors, prenguin consciència del malbaratament que suposa malbaratar els aliments cuinats.

Llegir-ne més
Dades Pesa i Pensa en una sessió d'Escoles + Sostenibles

Aquest curs l’Escola Ramon y Cajal, de Barcelona, està participant junt amb altres centres educatius en el programa Escoles + Sostenibles (Abans Agenda 21 escolar). Es tracta d’un projecte d’educació, participació i implicació cívica promogut per l’Ajuntament de Barcelona des de 2001. En aquest marc, diverses escoles han intercanviat les seves experiències en una sessió de treball coordinada per Ecoinstitut Barcelona al barri de Gràcia de la ciutat a principis de maig.

L’Escola Ramon y Cajal va presentar les dades dels residus generats al centre dividits per fraccions (paper, envasos, orgànic…) durant un període concret i en diferents àmbits de l’edifici com són les pròpies aules, el pati o el menjador escolar. És en aquest espai de la cantina on l’escola va compartir la seva experiència amb el Pesa i Pensa, el projecte per combatre el malbaratament d’aliments impulsat per l’empresa d’àpats i lleure educatiu Campos Estela.

Una de les dades recollides durant el curs 2014/15 és que la mitjana diària de residus menjables llençats per cada nen i nena usuaris del menjador va ser de 25,5 grams/àpat. All llarg del curs passat van fer us del servei de menjador una mitjana de 110 alumnes.

En el que portem de curs 2015/16 aquesta mitjana ha minvat en uns 4,8 grams/àpat, que representa una reducció en el malbaratament d'aliments d'un 19%. Per tant, si es manté aquesta mitjana en acabar el curs actual, significaria una reducció dels residus menjables de pràcticament 93 kg. Pel que fa a l’aigua no s’ha aconseguit reduir la mitjana de 0,015 litres no aprofitats a taula mentre els nens i nenes dinen. Per tant, serà un dels objectius a treballar.

L’aigua no aprofitada al menjador durant el curs passat van ser 290 litres en total, que es van destinar a regar les plantes d’un petit hort d’aromàtiques. I les peles de fruita de la fracció orgànica immenjable van servir per generar adob a través del compostador de l’escola.

Llegir-ne més
Pesa i Pensa a l’Escola Sant Domènec, Premi Escola Verda 2015

El projecte “Pesa i Pensa” desenvolupat a l’Escola Sant Domènec de La Ràpita per l'equip de Campos Estela ha rebut el Premi Escoles Verdes 2015 en la categoria d’actuació singular directament vinculada al consum responsable. Es reconeix així la feina realitzada pels alumnes de l’escola, l’equip docent i el mateix equip de menjador de Campos Estela, impulsora d’aquest projecte des que va desenvolupar una prova pilot l’any 2014.

Un grup de Mestres, famílies, alumnes i representants de Campos Estela van rebre el Premi en un acte celebrat el 28 de novembre al Cosmocaixa (Barcelona). Dins la mateixa categoria van resultar guanyadores del Premi Escoles Verdes dues actuacions més: l’espai d’intercanvi “De mans a mans”, de la Llar d’infants municipal La Ginesta de Sant Esteve Sesrovires i el projecte “Volem ser consumidors responsables”, de l’Escola Lluçanès de Prats de Lluçanès.

Els encarregats de lliurar els Premis Escoles Verdes 2015 van ser el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot i la directora general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat del Departament d’Ensenyament, Teresa Pijoan.

L’objectiu del Premi Escoles Verdes de la Generalitat de Catalunya és reconèixer públicament iniciatives exemplars d’educació per a la sostenibilitat fetes per escoles que tenen el Distintiu d’escola verda.

Llegir-ne més
Participem al Creator Space Tour Barcelona

L’experiència amb el projecte Pesa i Pensa ens ha permès participar en les jornades que ha organitzat BASF per a cercar solucions a un consum responsable d’aliments. Amb motiu del seu 150è aniversari, l’empresa química BASF ha convocat uns grups de treball on estaven representats tots els actors de la cadena de valor, des de l’agricultor fins al consumidor final. El projecte Pesa i Pensa ha participat aquesta setmana al Creator Space Tour per generar idees que contribueixin a reduir el malbaratament alimentari. En les jornades van participar dos ponents de prestigi internacional. El Director d’Innovació de la Fundació Ellen MacArthur, Ken Webster, va apuntar quines oportunitats empresarials sorgeixen des de l’economia circular. L’activista contra el malbaratament d’aliments i autor de l’estudi “Waste: Uncovering the Global Food Scandal”, Tristram Stuart, compartir les seves reflexions sobre el malbaratament d’aliments al món, posant l’accent en el poder que tenen els ciutadans per canviar les coses a través d’un consum responsable.

Llegir-ne més
Pesa i Pensa, a una jornada de mobilització de la Setmana de Prevenció de Residus a París

Els organitzadors de la Semaine Européenne de la Réduction des Déchets (SERD) a la regió d’Ile de France van escollir el projecte com a cas de bones pràctiques per reduir el malbaratament d'aliments, arran que fos finalista del Premi Europeu en Prevenció de Residus 2015 en la categoria d’empresa

La jornada, que va tenir lloc el 25 de setembre a París, es va adreçar als organitzadors potencials de projectes de cara a la pròxima organització de la SERD, que tindrà lloc entre els pròxims 21 i 29 de novembre. Entre els assistents hi havia representants d’escoles, associacions, empreses, centres de salut, administracions i entitats socials.

El gerent de Campos Estela i impulsor d’aquest projecte contra el malbaratament d’aliments , Martí García, va ser l’encarregat d’explicar l’experiència desenvolupada pels nens i nenes, amb la supervisió dels equips de monitoratge i cuina.

El projecte del “Pesa i Pensa” va compartir taula rodona amb l’Associació “Le Chapiteau Vert”, organitzadora d’un espectacle pedagògic per reduir els residus domèstics, i la promoció d’Ecodesign Fab Lab, un espai col·laboratiu en l’àmbit industrial. A la web de la Semaine Europeéne de la Réduction des Déchets es pot consultar tota la informació i fotografies de la jornada.

Llegir-ne més
Pesa i Pensa, cas pràctic de l’EWWR

La pàgina web oficial dels European Week Waste Reduction ha presentat el Pesa i Pensa, el nostre projecte contra el malbaratament alimentari a les escoles com a exemple de bones pràctiques del mes de setembre. El projecte pretén ser el punt de partida per reflexionar sobre els residus generats als menjadors escolars, provinents tant de planificacions de compres que no s’acaben d’ajustar, com de les miquetes que els infants es deixen al plat. Els nens i nenes tenen l’oportunitat de pesar la quantitat d’aliments que es malbaraten cada dia i, alhora, de pensar què representa tot aquest menjar i com podem evitar-ho.

Llegir-ne més
1 2 3
Pesa i Pensa
Projecte de sensibilització contra la generació de residus i el malbaratament d’aliments a l’escola
Amb el suport de